W Shanghaju w prawie każdym sklepie spożywczym można nabyć "prosto z gara" marmurkowe chińskie jajka. Wtedy nie wiedziałam jak je się przyrządza, ale chętnie je kupowałam, są w smaku bliższe orientalnej przyprawowej mieszance chińskiej plus sos sojowy niż herbacie. Żółtka maja grubą szarą obwódkę, a białko charakterystyczny marmurkowy rysunek po wierzchu. Smaki przenikają do środka, wygląd dla niektórych jest odpychający dla niektórych śliczny.
Są prawie w każdym hotelu w bufecie śniadaniowym. Wygląda to mniej więcej tak:
źródło: http://18boot.blogspot.com/2011/06/all-you-can-eat-buffet-kings-kitchen.html |
Płaciłam za nie niewiele w sklepie, mniej więcej za dwie sztuki 1,8 yuana czyli nieco mniej niż cena surowego jaja w Polsce. Sprzedawczyni wyławia e sitkiem z elektrycznego wolnowara i ciepłe lądują w woreczku. Mniam
Można bez trudu je przyrządzić w domu. Oto przepis:
Jaja herbaciane (chá yè dàn 茶叶蛋):
6 jajek
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki czarnych liści herbaty (2-4 woreczki)może być earl gray
3 gwiazdki anyżu
2 goździki
1 mała laska cynamonu
1 łyżeczka pieprzu potłuczonego, najlepiej czerwonego
2 kawałeczki skórki z mandarynki lub pomarańczy
opcjonalnie chiński korzeń arcydzięgla- malutki kawałek
1. Umieść jajka w garnku z zimną wodą, 2-4cm ponad jajka ma jej być. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
2. Wyjąć jajka. Obtłuc je delikatnie i włożyć znów do garnka.
3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny, dolewając wody w miarę potrzeby. Odsączyć, podawać na gorąco lub na zimno.
Można użyć wolnowaru. Można dodać gotową przyprawę pięciu smaków. Można przyprawy z herbatą umieścić w sitku do zaparzania herbaty.
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńmożna "zrobić" bardzo smaczne jaja , gotując je w wodzie z herbatą liściastą zieloną na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę dziennie . degustację można rozpocząć po trzech dniach . najlepiej mi smakuje jajko po 6 dniach , smacznego...
OdpowiedzUsuń