Dziś szybciutko piszę bo masa pracy przede mną...
Zawsze się głowiłam czy jest uniwersalny sposób gotowania ryżu? Kiedy jest ten idealny moment na odstawienie garnka z ognia?
Okazuje się, że istnieje taki przepis. Odrazu uprzedzam, że Chińczycy ryżu nie solą, jest to neutralny dodatek, tło dla potraw i taki przepis podaję- bez soli. Oto prosta baza do wszystkiego;)
źródło: http://www.kuchenneporady.pl
Przepis na ryż po chińsku:
Myjemy ryż kilkakrotnie pod wodą. Nalewamy do garnka wody, około dwa razy więcej niż ryżu i płuczemy pocierając ziarna ręką, wtedy woda staje się mleczna, po czym wodę odlewamy. Dotąd dopóki nie będzie przeźroczysta.
Zostawiamy wtedy ryż w wodzie na 2-3godziny.
Wodę odlewamy i nalewamy świeżej, zimnej wody. Ilość 1 porcja ryżu na 1 i pół porcji wody.
Garnek (powinien mieć grube dno, polecam emaliowane) stawiamy na gazie i przykrywamy szczenie pokrywką(!) nie podnosząc jej wcale do końca przepisu!!!
I teraz:
7minut na duży płomień (ryż się zagotuje, może się pienić ale to nic złego)
7minut na małym płomieniu
12-15minut na minimalnym płomieniu na najmniejszym palniku
10 minut na wyłączonym gazie zostawiamy w garnku (dalej nie podnosimy pokrywki)
i..
tadam gotowe :D
Pastereczko, a teraz wersja na płytę indukcyjną, please! ;PPP
OdpowiedzUsuńO jeju, wiem że na indukcyjnej gotuje się o około 30% szybciej więc wypadałoby zamiast 7min- 5 a zamiast 12-15min 8-9min. Czuję, że to jednak Ty mi odpowiesz na swoje pytanie... Cammie Ty nie masz jakiś prostszych pytań? :P
OdpowiedzUsuńNastępnym razem przy gotowaniu ryżu na pewno zastosuję się do wskazówek:)
OdpowiedzUsuńPastereczko, świetny blog! Z przyjemnością będę tu zaglądać:)
Spróbuj koniecznie, moim znajomym przepis się sprawdza.
OdpowiedzUsuńDziękuję, i ja Cię z przyjemnością podglądam;)