środa, 18 kwietnia 2012

Gotowany ryż po chińsku. Prawdziwy przepis na idealny ryż

Dziś szybciutko piszę bo masa pracy przede mną...
Zawsze się głowiłam czy jest uniwersalny sposób gotowania ryżu? Kiedy jest ten idealny moment na odstawienie garnka z ognia?
Okazuje się,  że istnieje taki przepis. Odrazu uprzedzam, że Chińczycy ryżu nie solą, jest to neutralny dodatek, tło dla potraw i taki przepis podaję- bez soli. Oto prosta baza do wszystkiego;)

źródło: http://www.kuchenneporady.pl

Przepis na ryż po chińsku:

Myjemy ryż kilkakrotnie pod wodą. Nalewamy do garnka wody, około dwa razy więcej niż ryżu i płuczemy pocierając ziarna ręką, wtedy woda staje się mleczna, po czym wodę odlewamy. Dotąd dopóki nie będzie przeźroczysta. 
Zostawiamy wtedy ryż w wodzie na 2-3godziny. 
Wodę odlewamy i nalewamy świeżej, zimnej wody. Ilość 1 porcja ryżu na 1 i pół porcji wody.
Garnek (powinien mieć grube dno, polecam emaliowane) stawiamy na gazie i przykrywamy szczenie pokrywką(!) nie podnosząc jej wcale do końca przepisu!!!
I teraz:
7minut na duży płomień (ryż się zagotuje, może się pienić ale to nic złego)
7minut na małym płomieniu
12-15minut na  minimalnym płomieniu na najmniejszym palniku
10 minut na wyłączonym gazie zostawiamy w garnku (dalej nie podnosimy pokrywki)
i..
tadam gotowe :D

4 komentarze:

  1. Pastereczko, a teraz wersja na płytę indukcyjną, please! ;PPP

    OdpowiedzUsuń
  2. O jeju, wiem że na indukcyjnej gotuje się o około 30% szybciej więc wypadałoby zamiast 7min- 5 a zamiast 12-15min 8-9min. Czuję, że to jednak Ty mi odpowiesz na swoje pytanie... Cammie Ty nie masz jakiś prostszych pytań? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Następnym razem przy gotowaniu ryżu na pewno zastosuję się do wskazówek:)

    Pastereczko, świetny blog! Z przyjemnością będę tu zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuj koniecznie, moim znajomym przepis się sprawdza.

    Dziękuję, i ja Cię z przyjemnością podglądam;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za pozostawione słowa i uwagę jaką poświeciłaś/eś moim literkom i reszcie;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...