Mój
ulubiony kurczak w sosie cytrynowym, należy do tradycyjnych dań
kuchni chińskiej i jadłam go po raz pierwszy w Shanghai kilka lat
temu i tak mi smakował, że miałam ochotę zamawiać go
nieustannie. Wiadomo, że w kuchni chińskiej mięsa w dużej ilości
w pojedyńczym daniu raczej nie uświadczysz, więc jeśli masz
ochotę na mięsny konkret to poproś o 柠檬
鸡 nin
meng ji.
Byłam
naprawdę mile zaskoczona tym, że takie cudo można przygotować w
dosłownie kwadrans. I można robić na temat różne wariacje,
wszystkie pyszne.
źródło:yourhomebasedmom.com |
A
oto super przepis!
Sos
cytrynowy 7minut i gotowy ;)
1 i
1/2 szklanki wody plus 2 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku lub
po prostu rosołu warzywnego lub drobiowego
1/2
szklanki świeżego soku z cytryny
3 i
1/2 łyżki brązowego cukru
3
łyżki mąki kukurydzianej
3
łyżki miodu lub melasy
1/4 a
max 1/2 łyżeczki startego imbiru
Wszystko
razem wymieszać, zagotować i na małym ogniu pozostawić do
zgęstnienia,
dość często mieszać, około 5minutek i gotowe
Smażone
piersi kurczaka:
8
piersi kurczaka pokroić w kawałki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki wody
4 żółtka roztrzepane
2 szklanki oleju do głębokie smażenia
Zmiksować
wszystko i moczyć kawałki kurczaka w mieszance. Smażyć kurczaka w
rozgrzanym oleju przez około 5 minut na złoty kolor, może być w
woku. Odsączyć. Posypać zieloną cebulką jeśli lubisz. Wlać sos
na kurczaka.
Pycha
źródło:sze-min.blogspot.com |
Można też usmażyć pierś w całości i pokrojoną oblać sosem.
źródło:kmv999.i.sohu.com |
źródło:noobcook.com |
mmmmmmmmmmm........... wygląda pysznie..........:))))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie okazja do wspólnego przyrządzenia :)
Usuńa czy znasz przepisy na inne takie chińskie sosy?
OdpowiedzUsuńJeeej, mam wrażenie, że to jest pdoobne do tego co jadłam w China Town w Londynie. Wypróbuję ten przepis niedługo, bo strasznie tęsknię za tym smakiem
OdpowiedzUsuń